Vlaamse gezinnen én bedrijven plaatsen meer zonnepanelen

In 2018 kwamen er in Vlaanderen bijna 50.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties bij: goed voor een vermogen van ongeveer 225 megawatt. Dat blijkt uit cijfers van de Energiekaart van het Vlaams Energieagentschap. De grootste verantwoordelijken voor die stijging? De gezinnen: maar liefst 99% van het aantal nieuwe panelen en 85% van het nieuw geïnstalleerde vermogen kwam op hun daken terecht. Volgens Vlaams minister van Energie Lydia Peeters kunnen overheden en bedrijven nog een grotere duit in het zakje doen.

Veel potentieel

Lydia Peeters: “Het Vlaamse zonnepotentieel is nog erg groot. Nu hebben we vooral nood aan grotere projecten bij overheden en bedrijven.”

Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 48.599 zonnepaneelinstallaties en een vermogen van 225 megawatt bij. De cijfers zijn nog niet volledig, maar toch scoort 2018 daar nu al opmerkelijk beter mee dan de jaren ervoor.  In 2017 ging het om 194 megawatt, in 2016 om 131. Wat dat betekent voor het totaal aantal zonnepanelen? Vlaanderen telt er nu 378.939, die samen goed zijn voor een vermogen van 2.823 megawatt. “Het zonnepotentieel van de Vlaamse daken is nog erg groot”, zegt Lydia Peeters. “Nu hebben we vooral nood aan grotere projecten bij overheden en bedrijven.”

Limburg op kop

In Vlaanderen kwam 85% van het nieuwe vermogen op de daken van gezinswoningen terecht.

Bekijk je het aantal zonnepaneelinstallaties per 1.000 inwoners per provincie? Dan is Limburg koploper met 78 stuks. Daarna volgen West-Vlaanderen met 65 en Oost-Vlaanderen met 60 installaties. Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn de slechtste leerlingen van de klas: die provincies beschikken over respectievelijk 50 en 47 zonnepaneelinstallaties per 1.000 inwoners. Ben je benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Je vindt het aantal installaties en het geïnstalleerd vermogen van alle 300 Vlaamse steden en gemeenten terug op de Energiekaart.

Inhaalbeweging

Wat met nieuwe grote projecten? Tot nu toe bleven ze wat achterwege, maar sinds vorig jaar maken ze een inhaalbeweging. Bedrijven, overheden en andere organisaties lieten in 2018 353 grote zonneprojecten bouwen, goed voor een vermogen van meer dan 34 megawatt. Ten opzichte van 2017 zijn dat twee derde meer zonnepaneelinstallaties en een ruime verdubbeling van het bijgeplaatste vermogen. “Ik ben blij dat bedrijven, organisaties en lokale overheden het goede voorbeeld van de Vlaamse gezinnen volgen”, zegt Lydia Peeters. “Niet alleen halen ze zelf voordeel uit hun investering in hernieuwbare energie, we hebben de grotere projecten nodig om onze doelstellingen in 2020 te halen.”

 

Bron: Livios