Energie voor morgen, opgeslagen vandaag: thuisbatterijen zorgen voor een duurzame toekomst.

Wat is een thuisbatterij?

Het nut van een thuisbatterij

Een thuisbatterij werkt samen met zonnepanelen om overtollige energie op te slaan voor later gebruik. Zo werkt het:

  1. Zonnepanelen zetten zonlicht overdag om in gelijkstroom (DC).
  2. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom (AC) voor huishoudelijke apparaten.
  3. Extra energie wordt opgeslagen in de batterij voor gebruik tijdens piekuren of ’s nachts.
  4. Wanneer de batterij vol is, kan overtollige energie teruggevoerd worden naar het elektriciteitsnet.
  5. Opgeslagen energie wordt gebruikt wanneer de zon ondergaat of wanneer de vraag in huis hoger is dan de productie van de zonnepanelen, wat vaak voorkomt in bewolkte gebieden zoals België.

Wat is de terugverdientijd van een batterij?

Overweeg je een thuisbatterij? Dan zal de terugverdientijd wellicht één van de belangrijkste overwegingen zijn om de knoop door te hakken. Een gemiddeld gezin heeft de investering terugverdiend na ongeveer 4 tot 7 jaar, maar dit is afhankelijk van:

  • De initiële kostprijs van de installatie
  • De uitgespaarde kosten op je energierekening tijdens piekuren (hoe en wanneer je de batterij gebruikt is hiervoor erg belangrijk)
  • De duurzaamheid en kwaliteit van de batterij

De adviseurs van Alfasun maken graag samen met jou een kosten-batenanalyse voor jouw specifieke situatie. We bieden je steeds een eerlijke prijs om de terugverdientijd zo kort mogelijk te maken. Bovendien gaan we enkel voor de meest kwalitatieve batterijen met het hoogste aantal laadcycli zodat je optimaal kan genieten van je opgeslagen energie.

Welke types thuisbatterijen zijn er?

Type thuisbatterij

  1. Lithium-ion batterijen: bekend om hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en snelle oplaadtijd. Voorbeelden zijn Tesla Powerwall, LG Chem RESU en Sonnen.
  2. Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4): biedt veiligheid, lange levensduur en thermische stabiliteit. Minder vatbaar voor oververhitting en thermische degradatie. Merken zoals Pylontech, Goodwe en Enphase.
  3. Loodzuur batterijen: betaalbaar, maar minder efficiënt en kortere levensduur dan lithium-ion. Voorbeelden zijn loodzuur accu’s van merken zoals Trojan en Rolls.
  4. Flow batterijen: schaalbaar en aanpasbaar, maar minder gebruikelijk door hogere kosten en complexiteit.
  5. Nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen: betrouwbaar met hoge energiedichtheid, maar duurder dan loodzuur en minder dan lithium-ion.
  6. Zoutwater batterijen: veiliger en milieuvriendelijker, maar hebben doorgaans een lagere energiedichtheid en vermogen.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Een afspraak maken?

Ben je particulier of heb je een bedrijf? Bij Alfasun staan we steeds klaar met deskundig advies om je te helpen met de overstap naar groene energie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe we samen een duurzamere toekomst kunnen creëren.

Maak een afspraak